SI

O izletu

Tematska tura z električnimi kolesi goste z Bleda popelje po okoliških krajih, kjer spoznajo bogato kulturno dediščino čebelarstva in aktualno ponudbo čebelarskih izdelkov in apiturizma.

125,00 €
Rezerviraj!

Z Bleda se po stranskih cestah in kolesarski stezi odpravimo v smeri Lesc, a po prečkanju Save Dolinke zavijemo proti golfu. Z električnimi kolesi vzpon ne bo predstavljal težav. Mimo brezhibno urejenih zelenic igrišča za golf nadaljujemo proti Vrbi in naprej na Breznico.

Tu si ogledamo čebelnjak Antona Janše in prisluhnemo zgodbam starih panjskih končnic.

Kolesarjenje nadaljujemo po cesarski cesti – ta je ime dobila v časih, ko še ni bilo železnice in so vse glavne ceste potekale na relaciji Dunaj – Trst. Vozarji so po njih prevažali najrazličnejše blago, najpomembnejše pa so bile poštne kočije. V gostilnah ob cesti so vozniki dobili hrano in prenočišča, še danes so ob vhodih v gostilne ponekod ohranjeni železni privezi za konje. Danes je Cesarska cesta idealna za kolesarjenje, saj poteka proč od glavnih prometnih povezav.

Skozi Novo vas se zapeljemo do starega mestnega jedra Radovljice.

Med hišami, ki so ohranjene iz 16., 17. in 18. stoletja, je tudi Radovljiška graščina, največja stavba na Linhartovem trgu. V njej najdemo Čebelarski muzej, ki predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva.

V 18. in 19. stoletju je bilo čebelarstvo pomembna kmetijska panoga. Tehniški del muzeja prikazuje najbolj tipična prebivališča čebel in čebelarsko orodje, v biološki sobi pa je predstavljeno življenje in značilnosti naše avtohtone čebele kranjske sivke (poleti tudi v živo v opazovalnem panju).  V likovnem delu je mogoče opazovati tudi fenomen slovenske ljudske kulture – poslikane panjske končnice.

Po ogledu muzeja si bomo privoščili krajši postanek na slikovitem Linhartovem trgu. Z razgledišča na koncu trga si bomo pogledali dolino reke Save in Julijske Alpe, nato pa nadaljevali kolesarjenje s spustom proti reki Savi. Mimo sotočja Save Dolinke in Save Bohinjke se pod obronki Jelovice peljemo proti Bledu. Še zadnjič prečkamo Savo (tokrat Bohinjko) in se povzpnemo proti Selu pri Bledu.

Pri Čebelarstvu Ambrožič si bomo pogledali delo čebelarja in čebeljo družino, okusili tipične čebelarske izdelke ter občudovali nekaj panjskih končnic, ki so kot ljudska umetnost značilne za Slovenijo.

Po ogledu in degustaciji nas čaka še krajše kolesarjenje skozi Mlino in ob Blejskem jezeru nazaj do izhodišča. Izlet bomo seveda zaključili z darilcem v duhu ture – kozarčkom domačega medu za vsakega gosta.

Potek izleta

Potek izleta