SI

O izletu

Kolesarski izlet nam ponudi povsem drugačen pogled na turistični biser - Bled. Spoznali bomo, da se le streljaj od silnega vrveža skrivajo prostrani travniki in polja ter čudovite vasice z urejenimi hišami. Seveda se bomo povzpeli na grad in pot zaključili na promenadi ob jezeru.

135,00 €
Rezerviraj!

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč. Privablja poslovneže, umetnike, športnike, raziskovalce, rekreativce, stare in mlade, ljudi z vsega sveta. Vedno znova jih očara s svojo lepoto in prepriča, da se radi vračajo.

Na turi z električnim kolesom poleg turistično precej obleganega jezera spoznamo tudi blejsko zaledje – mirne urejene vasice, reko Savo, prostrane travnike in gozdove ter bližnje hribčke.

Iz Športnega centra Zaka se odpravimo proti Pristavi ter nadaljujemo po stranskih cestah do Save Bohinjke. Kolesarsko spretnejše skupine si tu lahko privoščijo izlet po gozdni poti, sicer pot nadaljujemo ob reki proti Ribnem.

Skozi Koritno nadaljujemo naše potovanje proti Bledu in prispemo do Blejskega gradu, ki je poleg otoka s cerkvijo ena največjih blejskih znamenitosti.

Blejski grad je nema priča nekdanje moči, trden in samozavesten bedi na skali nad jezerom. Že leta 1004 je na kraju današnjega gradu stal romanski stolp, ki ga je varovalo obzidje, približno leta 1011 pa so zgradili prvi grad. V zrelem srednjem veku so dogradili dodatne stolpe in izpopolnili utrdbeni sistem. Grad je bil močno poškodovan v potresu leta 1511, a so ga obnovili in mu nadeli današnjo podobo. Danes je grad urejen kot razstavni objekt, ponuja pa veličasten razgled na jezero z otokom, Bled ter širšo okolico Gorenjske.

Na ogledu bomo doživeli slikovito arhitekturo gradu, uživali v čudovitem razgledu ter spoznali muzejsko zbirko, ki prikazuje zgodovinski razvoj Bleda, njegove kulture in prebivalcev.

Kolesarjenje nadaljujemo skozi Zasip in se po prijetni gozdni cesti povzpnemo do cerkve Sv. Katarine na Homu.

Cerkev je v osnovi gotska iz okoli leta 1400, ponaša pa se z zidano lopo z začetka 16. stoletja in freskami. V 18. stoletju je bila cerkev barokizirana in ima baročni oltar, vidni pa so tudi ostanki taborskega obzidja. S cerkvijo je povezana zanimiva zgodba – pod njenim pragom je bil namreč skrit zaklad. Med umikom Napoleonove vojske iz Rusije je namreč neki francoski general na tem mestu zakopal vojaško skrinjo, v kateri so bili denar in dragulji za tedaj plačane francoske vojake. Med boji v severni Italiji je bil general smrtno ranjen, zato je skrivnost zaupal prijatelju in ta je kasneje s pomočjo dveh domačinov zaklad izkopal.

Po krajšem postanku se spustimo nazaj do Zasipa in se odpravimo do jezera. Ob njem se pripeljemo do regatnega centra, zadnji vzpon nas čaka proti železniški postaji.

V Hotelu Triglav se ustavimo še v restavraciji s čudovitim razgledom na jezero. Poskusili bomo lokalni aperitiv »tepkovc« ali hruškov sok – oboje v hotelu pripravljajo iz avtohtonih hrušk tepk. Ogled Bleda ne bi bil popoln brez pokušanja znamenite kremšnite.

Spustimo se nazaj do jezera, zadnji postanek je čolnarna pod Vilo Bled. Vila Bled je bila nekdanja poletna rezidenca jugoslovanskega predsednika Tita in je že gostila številne uradne državne obiske – Nikito Khrushcheva, kralja Husseinija, Indiro Gandhi, Gamala Abdel Nasserja, Kim Il Sunga in mnoge druge. Danes je v njej očarljiv hotel, elegantno opremljen v slogu 50. let prejšnjega stoletja, in kongresni center.

V čolnarni zamenjamo športne rekvizite in se z lesenimi čolni na vesla odpravimo še do znamenitega Blejskega otoka.

Najprepoznavnejši simbol otoka je cerkev Matere Božje na jezeru z dolgo in pestro zgodovino. Že v času mnogoboštva je bilo na otoku svetišče poganski boginji ljubezni, po pokristjanjevanju leta 745 so bili ljudje prisiljeni sprejeti krščansko vero in boginjo Živo so zamenjati s krščansko Marijo. Staroslovansko svetišče je zamenjala cerkev, posvečena Marijinemu rojstvu, ob njej so zgradili še malo Marijino kapelo. Leta 1465 so zgradili enoladijska gotska cerkev, katere posebnost je 52 metrov visok prosto stoječi zvonik. Sedanji baročni videz je cerkev dobila sredi 17. stoletja, na otoku pa so postavili tudi kapelico Matere božje ter znamenito stopnišče, ki ga sestavlja 99 stopnic.

Tako imenovani »zvonček želja« je bil vlit leta 1534 v italijanski Padovi. Kdor s tem zvonom pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera«, se mu želja, kot pravijo, izpolni.

Po obisku otoka se bomo s čolni vrnili do čolnarne, nato pa še zadnjič zajahali električna kolesa in se zapeljali ob jezeru nazaj do Športnega centra.

Podaljšek: iz Sv. Katarine v Vintgar – ogled soteske (trajanje 1,5 do 2 uri, 5 EUR na osebo)

Krajše variante: prvi del ne tako naokrog ob Savi/bolj direktno do Blejskega gradu, izpustimo Hum, izpustimo Hotel Triglav, izpustimo veslanje na otok.

Potek izleta

Potek izleta