SI

O izletu

Pokljuka, visoka kraška planota na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, leži med 1200 in 1500 metri nad morjem. Njene prostrane smrekove gozdove bomo prekrižarili s kolesi, se naužili svežega zraka in spoznali tradicionalne mlečne izdelke, ki jih na slikovitih planinah pripravljajo pastirji.

0,00 €
Rezerviraj!

Na pokljuško planoto goste in kolesa praviloma pripeljemo s kombijem, zelo športno razpoložene skupine pa lahko začnejo kolesarjenje kar na Bledu.

Od Mrzlega studenca v zavetju prostranih smrekovih gozdov kolesarimo skozi Goreljek proti Zajamnikom, eni najbolj slikovitih planin na Pokljuki, ki ji pravijo tudi »balkon Pokljuke« Ko si ob čudovitem pogledu na planino, urejeno ulico pastirskih stanov in bližnje dvatisočake spočijemo oči, nadaljujemo proti planini Uskovnici, kjer si v koči privoščimo tradicionalen planinski obrok.

Na Rudnem polju se vsako leto merijo najboljši biatlonci sveta na tekmah svetovnega pokala. Če bomo želeli, se bomo lahko tudi mi preizkusili v streljanju v sodobnem biatlonskem centru.

Z Rudnega polja se nato usmerimo proti dvatisočaku Viševniku, a kmalu zavijemo desno proti planini Zajavornik. Na njej se preko poletja pasejo krave, krasijo jo številne lesene pastirske koče in staje, edina zidana stavba pa je mlekarna/sirarna.

Poskusili bomo skodelico domačega kislega mleka in žgancev ter pogledali, kako nastane sir. Po okrepčilu in oddihu pa nas čaka še kratka pot nazaj do izhodišča v Mrzlem studencu.

Potek izleta

Potek izleta